Velkommen til sidene for sotingane og andre interresserte! www.langestrand.no Det er også mye aktuell informasjon på www.langestrand.info.

STARTSIDEN
NYTT
FORENINGER OG ORG.
OM SIDENE & KONTAKT
HISTORIE
KULTUR & ARBEID
PLAN & BESTEMMELSER
ARKIV

Klikk på logoene!innhold

EGET MUSIKKORPS PÅ LANGESTRAND

Fritzøe-musikken satte engang fest og farge på byen. I Larvik Dagblad fra krigen står det omtalt at Langestrands eget musikkorps, nemlig Fritzøe-musikken var byens nest eldste musikkorps. Det eldste er som vi vet er borger-musikken. I 1882 ble Fritzøe-musikken stiftet. Det var arbeidsfolk på Treschow fra Hølen ved lågen og verket på Langestrand som dannet korpset. Det var ca. 20 mann stort og dirigent var Oscar Hansen som var en fremragende musikker selv. Hans bidrag gjorde at korpset løftet seg til et høyt nivå. Det ble jevnlig holdt konserter i Bøkeskogen og som regel var det mange tilstede.
Dengang ble det ikke solgt programmer, men en gikk rundt med bøsser og samlet inn kollekt. Resultatet var aldri noe og skryte av. Ved en konsert i 1884 kom det inn 80 øre. Korpset var tilstede ved alle festlige anledninger og satte fest og farve på på dagen.


Bildet er tatt ca 1880. Dirigent er Oscar Hansen.
Klikk her for å se nærbilde av personene. (pdf 12 831 kB)

I 1888 gikk Fritzøe-musikken inn, men korpset fikk beholde innstrumentene. Snart blusset interessen opp igjen og korpset nystartet under navnet Fremad. På folkemunne gikk det under Langestrands-musikken. Korpset vakte særlig oppmerksomhet når det masjerte. Dette skyldes en stortromme av dobbel størelse. Det måtte være en mann ekstra til å bære under marsjen i gatene. Dirigenten det første året var Kr. Pedersen etter han ble det Olaf Halvorsen som besatte denne plass i mange år.
I 1898 da Fritjof Nansen var på besøk var korpset ute i båt for å motta Fram. Da ble Fram-marsjen som var ført i pennen av ingen ringere en Oscar Meier-Hansen fremført. Denne var komponert for anledningen.
Ved 1000 års festen i Larvik som fant sted i Bøkeskogen var det satt opp 2 musikktribuner. Her var hele byens samlede sang og musikkkrefter samlet. Disse stod i skråningen og det antas at den ene ble senere flyttet ned på festplassen. Denne minnes vi nå som den gamle tribunen.
Folk var begeistrede over musikkveldene i skoven og ble den gang programmet satt opp med feiende marsjer og smektende valser da likte folk seg. Mange var de som svingte seg i takt med musikken.
Fremad, (Langestrands-musikken) byttet igjen navn i 1916. Da hadde de spilt på Fritzøehus ved en større anledning. De fikk da lov til å ta igjen navnet Fritzøe-musikken. Den fikk også hjelp til anskaffelse av nye noter og hadde et godt oppsving.
1923 var året da tonene stummet for korpset. Et betydningsfult og ærerikt blad i byens og Langestrands musikkhistorie var utblåst.
En eldre person ble spurt om han husket Fritzøe-musikken. Han svarte da: at de har fortsatt et navn med klang her i byen, men ikke alle i dag husker dette gode, friske korps som satte fest og farve på bylivet i gamle dager.
Samme tid som denne artikkel stod, står det en liten notis " Larvik ungdomskorps  opptar nye elever i korpset, helst notekyndige."


Hvis noen kjenner igjen sine familiemedlemmer eller andre ta kontakt med redaksjonen.

Ragnar Ridder-Nielsen 16. juni 2010

Til startsiden
www.langestrand.no
HÅNDBOK FOR HISTORISKE SPASERTURER
På Fritzøe Verk & Langestrand
NÅ ER DEN HER!

(8. juli 2011)